Al jaren verzamel ik met veel plezier poppen en beren. Inmiddels heb ik een ruime collectie opgebouwd. Daarin zijn poppen en beren opgenomen van bekende merken als Wildebras, Schildkröt, Käthe Kruse, Götz en Steiff.
Maar ook merkloze poppen zijn welkom in mijn verzameling.
Dit is mijn verzamelzoldertje. Het is voor mij een wereld op zich, waar ik teksten kan schrijven, melodieën componeer en waar ik natuurlijk ook…. kleertjes kan breien voor al die persoontjes! Want eerlijk is eerlijk: er zijn hebberige typetjes bij hoor. (Heel veel meisjes-
Herman Teddy beren
Mijn oude teddybeer (Cloco) kreeg ik in 1961 op mijn 3e verjaardag. Cloco is een Herman Teddy beer.
Käthe Kruse poppen
De meisjesnaam van Käthe Kruse was Kätharina Simon. Zij werd geboren op 17 septemder 1883 in Breslau. Ze leerde op 19 jarige leeftijd beeldhouwer Max Kruse kennen. Käthe en Max kregen 5 kinderen. In die periode maakte Käthe stoffen poppen voor haar eigen kinderen.
Op een gegeven moment kreeg ze een uitnodiging om mee te doen aan een poppententoonstelling. Ze besloot hiervoor een serie poppen te maken. De gezichtjes van haar eigen kinderen waren haar inspiratiebron. Dit bleek een groot succes.
In 1910 startte Käthe Kruse haar eigen bedrijf. Ze gebruikte hiervoor de werkplaats van haar man.
Haar poppen, met de hand gemaakt, kregen veel belangstelling en haar bedrijf begon te groeien. In 1956 namen haar dochter Hanne en Hanne’s echtgenoot Heinz Adler het bedrijf over.
Het Käthe Kruse bedrijf is tot op heden nog steeds in Donauwörth gevestigd, maar is geen familiebedrijf meer van de Kruse's. In 1991 is het bedrijf in andere handen gekomen, van de Familie Christenson maar er worden nog steeds 'Käthe Kruse poppen geproduceerd.
In 1968 op 84 jarige leeftijd stierf Käthe. De naam Käthe Kruse zal door haar poppen nog generaties lang in herinnering blijven.
Götz poppen
Götz poppen zijn nog niet zo heel erg oud, maar hebben een erg lieve uitstraling waardoor ze, ook voor verzamelaars, erg populair zijn.
In het midden van Duitsland ligt Detmold en hier is Elisabeth Lindner in 1951 geboren. Met haar voorliefde voor poppen heeft ze zichzelf het vakmanschap autodidactisch eigen gemaakt. Van 1993 tot 2002 zijn haar ontwerpen bij de bekende poppenfabriek Götz geproduceerd. Deze vinyl poppen genoten een grote populariteit. Bijzonder is dat in deze periode ook grote poppen van 100 cm uitgebracht zijn. Een ervan, Janina, heeft de prijs “Doll Award of Excellence” gekregen. Voor deze bijzondere pop heeft haar dochter als 12-
In 2003 heeft Elisabeth haar eigen atelier opgericht, “Puppen mit Herz”. Hier kon zij op kleinere schaal en met meer invloed haar creativiteit uiting geven via haar poppen. Sindsdien heeft zij al twee geslaagde collecties weten te brengen. Bij haar presentatie in Neurenberg oogstte zij dan ook veel lof, wat dus ook weer veel belooft voor de toekomst!
Het middelste popje is trouwens ontworpen door Sylvia Natterer voor Götz. Sylvia heeft een eigen stijl en ontwerpt tegenwoordig popjes voor het merk “Käthe Kruse”.
Schildpadpoppen
Dit is Floortje, een schildpadpopje. (Rechts-
Oude Schildpadpoppen (Schildkröt) werden gemaakt als speelpoppen. De poppen kregen geen jaarmerk mee. Datering is daarom moeilijk. Met behulp van “das grosse Schildkrötbuch” is wel uit te zoeken uit welke tijdsperiode een pop stamt. Ook het schildpad-
Ook de vormgeving van de pop geeft aan uit welke tijd deze stamt.
En…. natuurlijk het materiaal celluloid. Of later: tortulon een minder brandbare stof die vanaf de jaren 50 gebruikt werd.
Begin 80er jaren werd bij de Schildpadpoppenfabriek in Rauenstein de herfabrikage van oude Schildpadpoppen gestart, de zogeheten replica’s. Deze poppen zijn ook nu nog te koop. Ze zijn herkenbaar aan een serienummer op de rug.
Wildebras poppen
Dit is Ria, mijn looppop. (Links onder) Ria is een Wildebras pop. Ik kreeg haar van mijn beide oma’s toen ik ongeveer drieënhalf jaar oud was.
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw waren de, in Nederland gemaakte, Wildebras poppen erg populair. Bijna alle meisjes die ik kende hadden wel een Wildebras pop. Het leverde eindeloos speelplezier op….
Geschiedenis van de Wildebras pop:
In de jaren voor de 2e wereldoorlog hadden de gebroeders Nolles uit Steenwijk een grossierderij in tabaksartikelen. In de oorlogsjaren ontstond er gebrek aan grondstoffen in de tabaksindustrie. De gebroeders gingen daarom van stofresten van confectiefabrieken lappenpopjes maken en verkopen. Na de oorlog besloten zij door te gaan met het maken van poppen onder de naam Speelgoederenfabriek ’t Poppenrijk. Na de lappenpoppen werd gekozen voor poppen van papier-
In Neufang (een Duits bergdorpje bij Sonneberg) maakte Johan Hermann (1854-
Het bedrijf is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Hermann gebleven.
Momenteel zorgt Traudel Mischner-
Hermann Teddyberen zijn karakteristieke beren en zien er lief uit. Dit is absoluut aan Cloco te zien!!
Mijn eigen Cloco Beer speelt trouwens een belangrijke rol in het bijzondere boek:
Klik op de onderstaande foto en vervolgens op het filmpje om de unboxing van “My Little Peaunut” te zien en… de ontmoeting met haar kleine zusje “My Little Sprout”! Beiden zijn poppen van de Ashton Drake Galleries. “My Little Peanut” is ontworpen door kunstenares Tasha Edenholm en “My Little Sprout” door kunstenares Violet Parker.
Tekst: Janke Lameris